Meh ode (panggilan anak buah) nak share resepi RV yang memang sedap & ode memang buat niaga. Ni pun dapat dari blog my happy oven. Da lama memang guna resepi ni je. Cuma frosting tu ode ubah sikit dari resepi yang dapat dari kelas baking sebab nak kurangkan sikit manis.. Alhamdulillah family, kawan-kawan & customer memang suka RV ni. Tapi sejak raya yang lepas ode stop baking memandangkan kesihatan tak mengizinkan, lama-lama mood lak ke laut dalam..huhuhu...
Ni antara kek RV yang ode penah buat untuk makan dan tempahan kawan-kawan. Layankan aje, ode ni amatur je..hahahaha
Yang ini antara yang pernah buat untuk cupcake.
Sumber Resepi: Norli (my happy oven)
RED VELVET MUDAH
Bahan A (ayak)
2 1/2 cup tepung superfine
1 1/2 cup gula castor
1 sdk soda bikarbonat
1 sdk garam (tapi saya letak 1/2 sdk je)
1 sdk serbuk koko
Bahan B (disatukan & ode guna mixer sekejap bagi sebati)
1 1/2 cup minyak masak
1 cup buttermilk (campur 1 sdb perahan lemon @ cuka masak)
2 bji telur gred A
1 sdb pewarna merah
1 sdk cuka makan
1 sdk esen vanilla
CARA2
Masukkan Bahan A ke dalam Bahan B. Mixed sebati (ode guna mixer)
Kalau nak wat versi cupcake, masukkan dalam papercup dlm 3/4 penuh size 8
Kalau buat kek ode prefer guna 2 @ 3 loyang 8 @ 9 inci baru cantik bila da masak sebab kek tak tebal sangat & cepat masak. Ni pun belajar dari cikgu kelas kek.
Guna suhu 160 darjah celcius dalam 20-30 minit (bergantung pada oven masing-masing ye). Dah masak keluarkan kek & terbalikkan atas relai @ alas jaring-jaring tu.
CREAM CHEESE FROSTING
500 gm Cream Cheese (CC)
150gm gula icing (ayak)
300ml non dairy whipping cream (NDWC)
Pukul NDWC sampai kental, dalam bekas lain pukul CC & icing sampai gebu . Kemudian campurkan NDWC yang dah kental tadi & sebatikan guna spatula @ senduk. Jangan pakai mixer ye nanti adunan jadi lembik. Cuba jangan tak cuba.
Tiada ulasan :
Catat Ulasan